Förslag på saker att göra i Mariefred.

I Mariefred finns det en hel del att göra och uppleva året runt. Här är några förslag, fråga oss gärna om ni vill ha fler tips!

Mariefreds stadskärna

Den välbevarade stadskärnan erbjuder många små affärer, restauranger och caféer. Närheten till Mälaren, gästhamnen och ångbåtsbryggan bidrar till ett härligt folkliv under den varma årstiden.

Gripsholms slott

Omslutet av Mälarens vatten höjer sig Gripsholms slottstorn över småstadsidyllen Mariefred. Gripsholm är känt som Gustav Vasas slott. Han grundade slottet 1537. Vandra genom de många salarna och vindlande gångarna och se Svenska statens porträttsamling och hedersporträtten.

 Läs mer här!

Museijärnvägen

De ångloksdragna vagnarna tuffar fram på den smalspåriga sträckan Mariefred – Taxinge Näsby under högsäsongen. De här turerna kan man kombinera på olika sätt med ångbåten Mariefred och Svealandsbanan till Stockholm, Stora och Lilla rundturen.

Läs mer här!

Callanderska gården

En välbärgad borgarfamiljs hem vid förra sekelskiftet. Idag är det hembygdsmuseum med en vacker trädgård fylld med blommor och örter, samt penselmuseum.

Mariefreds kyrka

Kyrkan i sin nuvarande skepnad stod klar 1701 och är en karaktäristisk byggnad från stormaktstiden. Vissa kallar den för "drottningarnas kyrka" eftersom de två änkedrottningarna Christina, gift med Karl IX, och Hedvig Eleonora, gift med Karl X, bidrog med medel för att bygga en kyrka på kullen vid Mälaren.